sunnuntai 18. joulukuuta 2011

3 kk tauon johdosta pyydän anteeksi, sumimasen

Anteeksi tämä pitkä tauko... Syksyn alku meni jotenkin tosi nopeaan ja niinä hetkinä kun tulin ajatelleeksi blogin päivitystä, tuntui aina ettei ole oikein mitään kirjoitettavaa. Oon kai jo niin tottunut elämään, ettei ihan hirveesti oo enää ihmeteltävää. Toisaalta Tokiossa kyllä riittää aina ihmeteltävää... On jotenkin vaikea tarttua asiaan näin pitkän tauon jälkeen, kun en mitenkään jaksa kirjoittaa kaikesta enkä myöskään muista mitä kaikkea sitä on tullut tehtyä. Lähinnä olen yrittänyt saada oppimiani kielioppiasioita käytännön tasolle, eli puheeseeni, joten olen yrittänyt surkeasta kielitaidostani huolimatta puhua japania. Hauskaakin on tullut pidettyä samalla :D

Joulun lähestyessä sain idean kirjoittaa Japanin joulun ja uudenvuoden vietosta. Jouluperinteitä täällä ei juuri ole, se on vain yksi juhla niiden joukossa, jotka on adoptoitu tänne Lännestä, kuten ystävänpäiväkin. Kaupoissa on kyllä joulukoristeita, kaduilla on upeita jouluvalaistuksia ja lahjojakin ostetaan, mutta jotenkin vaan tuntuu, että kaiken kaupallisuuden keskellä en saa itselle yhtään joulumaista oloa. Ehkä se on myös sää, joka vastaa eniten ehkä Suomen syys-lokakuuta. Joinakin päivinä lämpötila saattaa nousta 15 asteeseen ja auringossa istuskellessa voi ehkä jopa avata takkia, joinakin päivinä saattaa olla hiukkasen yli nollan ja kylmää vihmaista sadetta. Pari viikkoa sitten ilmeisesti yöllä oli tullut luntakin, mutta en sitä kyllä itse nähnyt vaikka ikkunasta yritinkin kurkistella (Facebookitse siitä luin, mutta vaikka ko. ajanhetkenä lunta oli toisella puolen rakennusta, mun ikkunasta sitä ei ainakaan voinut havaita. Ehkä olen vain niin liian suomalainen havaitakseni Tokion vähäisiä lumia...)

Joulu ei muutenkaan ole samanlainen juhla kuin Suomessa: täällä se on lähinnä pariskuntien juhla: parit käyvät yhdessä ravintolassa syömässä ja ostavat toisilleen lahjat ja saattavat viettää yön luksushotellissa. Ilmeisesti myös lapsille ostetaan myös lahjoja kuitenkin. Uuttavuotta edeltävästi vietetään "vuodenunohdusjuhlia" (bounenkai) varmaankin pikkujoulujen tapaan, joiden tarkoituksena on siis unohtaa kuluneen vuoden ikävät tapahtumat. Suomen joulua vastaava juhla onkin oikeastaan uusivuosi, jolloin ihmisillä on yleensä lomaa 29.12.-3.1. Tällöin vieraillaan kotipaikkakunnalla perhettä katsomassa, käydään pyhätössä tai temppelissä, syödään uudenvuodenruokaa ja lapset saavat toshidaman ("vuodenmuna"), joka on punainen kirjekuori, jonka sisällä on rahaa. Uutenavuonna lähetetään myös uudenvuodentervehdyksiä, joiden toimituskäytäntö on hieman erilainen: joulukuun ajan postilaatikoihin (siis niihin, joihin lähetettävä posti laitetaan) ilmestyy kaksi luukkua, toinen normipostille , joka siis toimitetaan heti perille ja toinen siten, että se toimitetaan vasta 1.1. Eli kaikki uudenvuodentervehdykset jaetaan 1.1. Mikäli suvussa on sattunut kuolemantapaus kuluneen vuoden aikana, uudenvuodentervehdyksen sijaan lähetetään jo aiemmin eräänlainen kortti, jossa siis kerrotaan, ettemme tänä vuonna lähetä uudenvuodenkorttia. Täten ihmiset tietävät myös olla lähettämättä tervehdystä ko. perheeseen.


Täälläkin ennen uuttavuotta on tapana tehdä joulusiivouksen tapainen isompi siivous. Perinteinen päivä tälle on kai 13.12., jolloin siis heitetään turhaa tavaraa pois jne. 8.12. on tapana aloittaa rikki menneiden tavaroiden korjaus/käyttötavaroiden huolto (josta tulikin mieleeni, että pyöränketjut pitäisikin öljytä...) 22.päivän perinteisiin kuuluu mennä lämpimään kylpyyn japanilaisen yuzu-sitrushedelmän kanssa, jotta saisi suojaa flunssilta. Varmaan siinä on mukana jotain talvipäivän seisauksen symboliikkaa, koska yuzuhan on kuin pikkuaurinko :D Samana päivänä on myös tapana syödä kabocha-kurpitsaa. En tiedä, pitäisikö siitä tehdä jonkinlainen tietty ruokalaji vai onko kaikki sallittua. Kabocha ♥ Kaupat on pullollaan myös muita sitrushedelmiä yuzun lisäksi. Mikan-mandariinit  Myös joka puolella kasvaa jotain sitrushedelmäpuita, joiden satoa voi ihastella: sellaisia greipin kokoisia vihertävänkeltaisia hedelmiä :D

Uudenvuodenvietosta voisin ehkä myöhemmin vielä kertoa hieman lisää joulun jälkeen. Jouluksi oon menossa Honshun pohjoisosaan kaverini kotiin. On suuri kunnia saada kutsu japanilaiseen kotiin, sillä ihmiset yleensä ei kutsu vieraita pieniin koteihinsa ja ehkä myös häpeilee omaa kotiaan. Odotan innolla kyseistä vierailua myös siitä syystä, että pääsen kokeilemaan Japanin luotijunaa, shinkansenia.

Rauhallista joulua kaikille!


Keisarinpalatsin aluetta ympäröivä vallihauta
 PS. Täällä on vasta ruska-aika päättymässä, siitä muutamat ihanat kuvat, jotka otin torstaina:
Hibiyan puiston kauniit vaahterat




PPS. Tästä pääset ihastelemaan hieman Tokion jouluvalaistuksia

3 kommenttia:

  1. Hei ja kiitos päivityksestä!
    Jouduin luomaan uuden googletilin, että pääsin kommentoimaan. Kone oli unohtanut edellisen tilini salasanan, ja niin olin minäkin.

    Ajattelinkin, että pistät varmaan joulupäivitystä. Tosi hienoa, että pääset viettämään joulua johonkin perheeseen! Ja sääkin näyttää ihan kivalta. Ainakin mukavampi kuin tämä kakkaloskakeli täällä.

    Oikein hyvää joulua sinne Japaniin ja riemukasta uutta vuotta!!

    T: Koko Pohjois-Karjalan poppoo

    PS: Tammikuussakos sinä jo tulet takaisin Suomeen?

    VastaaPoista
  2. Palailen helmikuun lopulla/maaliskuun alussa, kun nyt varmistui, ettei mulla ainakaan valmistumisen puolesta tarvi palata kovin paljon ennen seremoniaa.

    Hyvää joulua myös sinne Pohjois-Karjalaan :) Toivottavasti saatte valkoisen joulun! (Pidän itsekin peukkuja pystyssä, koska kaupunki johon jouluksi menen, sijaitsee vuoristoseudulla, jossa sataa lunta talvella :D Tosin räntää ennemmin haluan Tokion kelejä) Kauhee kun suomen kirjoittamisesta on tullut vaikeeta...

    VastaaPoista
  3. Moikka! Kiitos uudesta infosta :) Upeita kuviakin! Täällä joulu oli ja meni, meikäläinen ei taaskaan saanut kortteja lähettettyä...Onneksi se täällä suomessa ei oo _niin_ iso synti kai. Kivaa, kun tulet kohta takaisin. Voit sitten toivottavasti lähteä Japaniin meidän kanssa taas vuoden päästä lomalle :D Siskolle on luvattu reissu kirjoitusten jälkeen ja äiti ja minä ollaan lähdössä näillä näkymin mukaan. Tarvittais opasta! ;)

    VastaaPoista