lauantai 9. heinäkuuta 2011

Gokiburi

Lupasin viime viikolla laittaa tänne kuvia asuntolasta. Pari päivää sitten täällä oli floor meeting (eli siivoustalkoot), joten nyt täällä on sen verran siistiä, että voi ottaa jotain kuvia ;) Päivää ennen talkoita talojen välinen "viidakko" kaadettiin. Se oli täynnä heiniä ja ties mitä liaaneja. Ikkunani oli auki silloin ja ihmettelin, kuinka kamala haju siitä syntyi. Ei mikään normaali ruohonleikkuun tuoksu vaan jokin todella paha. Jos sitä jotenkin pitäisi kuvailla, ehkä lähin mitä mieleen tulee, on homeisten ja mätänevien vihannesten haju. Ja illalla uudelleen se valtasi huoneeni. Istuin rauhassa koneen ääressä ja sitten yhtäkkiä näen verhoa pitkin kiipeävän 5 cm pitkän torakan. Käääk!!! No okei, ehkä se ei ollut ihan niin iso, mutta ainakin 4-senttinen. Vetäydyin siitä niin kauaksi kuin mahdollista, vedin vaatteet päälleni aikomuksenani karata huoneesta, mutta sitten tajusin, etten todellakaan voi nukkua samassa huoneessa torakan kanssa. Siinä vaiheessa otus oli hävinnyt jonnekin. Otin kupin käteeni ja etsin torakkaa verhoista. Ei jälkeäkään, kunnes huomasin sen lymyilevän tuulikellossa. Se katseli suoraan kohti viuhutellen tuntosarviaan. Yritin pyydystää sen kuppiin, mutta mitä vielä: se lentää ikkunaan ja siitä kiipeää verhon taakse. En todellakaan tiennyt torakoiden osaavan lentää! Uusi pyydystysyritys ja otus karkaa jälleen. Mielettömän nopea otus! Tässä vaiheessa se vetäytyi katon rajaan nurkkaan. Pyydystäminen osoittautui liian hankalaksi, joten siirryin sitten suunnitelmaan B: tuhoaminen. Vaihdoin kupin lähimpään esineeseen: japanin kirjaan. Otukseen osuminen vaati kolme yritystä, se loikki edestakaisin iskujeni alta. Viimein osuin siihen ja se putosi lattialle suht hengettömänä ja pari jalkaa kevyempänä. Kalastin sen pahvin ja kupin avulla lattialta. Äkkiä vain ikkunasta ulos. Yh.

Sen jälkeen lopun iltaa vietin tiedonkeruun parissa. Otus oli todennäköisesti Oriental Cockroach, koska a) se osasi lentää b) se näytti siltä c) hakeutuu rakennuksiin sisälle yleensä jonkin häiriötekijän yhteydessä, kuten vuodenajan muutos, RUOHONLEIKKUU... d) haisee todella pahalta. Tässä vaiheessa yhdistin siis hajun otukseen. Aamuinen haju on saattanut tulla ulkoa käsin, mutta missäköhän vaiheessa otus oli tullut huoneeseeni? Nyt en enää uskalla pitää ikkunaa enkä ovea auki. Sinetöin myös lavuaarin ja sen alakaapin varmuuden vuoksi, jos otus tuli jostain putkivetojen raosta. Täytyy vielä jossain vaiheessa käydä ostamassa Gokiburi-setto (eli setti, jossa on torakka-ansoja ja spray, jota voi käyttää ennaltaehkäisyyn, ettei otukset tule sisään). En todellakaan halua enää yhtään torakkaa huoneeseeni. Yleensä ne viihtyy keittiössä ja kaikki onkin ihmetelleet, miten se mun huoneeseen tuli. Osasyynä voi kyllä pitää huoneeni yläpuolella sijaitsevaa keittiötä...  Sen lisäksi, että sieltä leijuu aina halvan kiinalaisen  takeoutin kaltainen haju, saan siis torakoita huoneeseeni. Olin kylläkin huomattavasti motivoituneempi siivoustalkoissa...

Kuvia asuntolasta

Ja sitten vielä muutama kuva huoneestani.

Kirsikat peittää tahroja seinissä.

Kuva ajalta ennen torakkaa (ovi on raollaan).

2 kommenttia:

  1. Kivaa kun olit laittanut kuvia asuntolasta! Se oli paljon modernimman tuntuinen kuin olin kuvitellut. Tai siis nyt käytin ehkä vähän väärää sanaa... siivompi? En ole aikaisemmin nähnyt kuvia/käynyt kuin Euroopan maiden opiskelija-asuntoloista ja ne ovat kaikki tuoneet mieleen jonkun 70-luvun alun kompleksin. Tuo vaikuttaa jo kivalta paikalta:) Kuvista ei tosin välity haju... muistan, että oman dormin käytävällä Ruotsissa oli tosi kummallinen haju, jota ei pystynyt paikallistamaan. Se oli sellainen "asuntolan lemu" jolle ei tuntunut olevan lähdettä ja joka haisi kaikissa Lappiksen asuntoloissa, mutta jota en ole koskaan sen jälkeen enkä ennen haistanut. Haiseeko tuolla sun asuntolassa oudolle? :D

    Ja sitten tuli mieleen tuosta automaattikuvasta... onko siellä Tokiossa (oletko huomannut) niitä pikkariautomaatteja, vai onko se vaan joku paikkansa pitämätön juttu? Kiinnostaa tietää... ;)

    VastaaPoista
  2. En ainakaan muista että täällä olisi haissut oudolle sen kummemmin kuin mitä nyt uudessa paikassa aina alussa haisee. Nyt en taida haistaa enää mitään. Tosin täällä on aina ristiveto käytävillä (myös talvella), koska talot rakennetaan täällä ajatellen lähinnä kuumaa kesää.

    En oo ainakaan vielä bongannut pikkariautomaatteja, mutta alusvaatteita myydään ainakin joka nurkalla olevissa kombineissa (pieniä seven-eleven yms. kauppoja, jotka on lähes aina auki). Niissä myydään ruokaa, pesuaineita, alkoholia, valmiita ruoka-annoksia, lehtiä, konsertti- ja matkalippuja yms. Ne pikkariautomaatit saattaa ehkä olla jossain sisätiloissa. Sen sijaan joka puolella katujen varsilla on juoma-automaatteja tarjoten niin kuumia kuin kylmiä juomia. Jos aamukahvi jäi väliin, sen saa taatusti (myös kuumana) matkan varrelta tölkistä. Tosin jo kesäkuun lopulta asti kuuman kahvin juominen ei ole enää onnistunut, kun on niin kuuma koko ajan. Mieluummin juon kahvin ja teen kylmänä nyt. Täältä saa kahvia litran petto botoru:issa (eli PET-muovisissa pulloissa: muovisia pulloja kutsutaan täällä tuollaisella lainasanalla). Ja muutamat merkit on niin hyvän makuisia, että niitä voi juoda kylmänä pelkkien jäiden kanssa. Yleensä en niin hirveesti tykkää kylmästä kahvista ilman maitoa. Oon jopa tottunut juomaan kylmää teetä. Alussa se maistui vähän oudolle: kylmää vihreää teetä, mutta juon sitäkin varmaan litran päivässä: laitan sellasen kylmälle vedelle tarkoitetun teepussin kannuun, litra vettä päälle ja jääkaappiin viileneen. Hanavesi on nimittäin jatkuvasti varmaan 20 asteista, eikä muutenkaan maistu kovin hyvälle, joten se on mukavan vilpoista juotavaa :)

    VastaaPoista