torstai 18. elokuuta 2011

Kesäloma

Viimeisimmästä kirjoituksesta onkin jo lähes kuukausi aikaa... Päivät kuluu nopeasti lomaillessa ja ollessa tekemättä oikeastaan yhtään mitään. Päivät on niin kuumia, ettei huvita lähteä ulos auringon armoille. Nytkin tätä kirjoittaessa on 35 astetta varjossa. Lisänä ilmankosteus ja auringonpaiste, niin lämpötila on jo "tuntuu kuin 43 astetta". Tokio on niin täyteen rakennettu, etteivät tuulet pääse viilentämään kaupunkia edes yöllä. Eilen illalla lämpötila oli klo 22 vielä 30 astetta, vaikka aurinko oli laskenut jo 3,5 tuntia aiemmin. Yön alin taisi olla 28 astetta.

Auringonnousu Tyynellä valtamerellä, siis päivän ihan eka aurinko ;)

Palasin toissapäivänä Tokion saarilta (Izun seitsemän saarta tai Izu-Shotô). Siellä sentään kykeni toimimaan päivisinkin ja yöt olivat viileitä :D Vietin siellä 5 yötä ja lisäksi yksi yö kului laivamatkalla kohti saaria. Laivalla tömäsin automaatteihin, joista sai ostaa pakasteaterioita, jotka automaatti sitten lämmitti ja pudotti sitten asiakkaan saataville luukkuun. Edistyksellistä :D (Onpas hankala taas selittää mitään suomeksi).



Oli niin ihanaa päästä pois täältä betoniviidakosta :) Saaret kuuluvat hallinnollisesti Tokiolle, joten en oikeastaan lähtenyt pois Tokiosta lainkaan, vaikka ne sijaitsevatkin väh. 150 km Tokiosta. Kovin monet japanilaiset eivät kuitenkaan yleensä matkaa sinne, joten ne ovat suhteellisen tyhjiä turisteista. Tosin toinen saarista, joilla vierailin,Shikinejima, oli huomattavasti kansoitetumpi kuin Niijima, vaikka asukkaita onkin vain neljännes (n. 500) Niijimaan (n.2000) verrattuna. Shikinejima olikin enemmän turisteille suunnattu ja matkani sattui vielä osittain O-Bonin aikaan. O-Bon on toinen japanilaisten lomaviikoista, toinen on uudenvuoden aikaan. Näinä aikoina (ja lisäksi myös Golden Weekin, kansallisten vapaapäivien suman aikaan) lomapaikat ovat suht täynnä koko Japanissa. Niijima oli kuitenkin melko tyhjä. Kuulin muutamalta surffarilta, jotka käyvät joka vuosi Niijimalla O-Bonin aikaan, että yleensä paikka on kuitenkin ollut täydempi. Tänä vuonna tsunamin pelko tai japanilainen yhteisöllisyys (=koska Tôhokun alueella niin monilla on asiat kurjasti, ei muiden pidä pitää hauskaa, kuluttaa jne.) pitivät suuremmat joukot poissa.

Niijima oli ihana, vaikka sainkin paljosta kävelystä useita rakkoja varpaiden väliin, vasemmassa pikkuvarpaassani oli jopa kolmoisrakko: kolme vesikelloa yhtyivät yhdeksi isoksi pitkulaiseksi. Niijimalla oli hyvä leirintäalue, ihanat rannat, eikä yhtä paljon turisteja kuin Shikinella. Shikinejiman uimarannat olivat kaikki suojaisia lahtia, mutta kaikkien pohjat olivat enemmän tai vähemmän kivisiä. Uimakengät olivat tarpeen, etenkin kun yksi ilta leirintäalueella huomasin pariskunnan pesevän ja perkaavan mustia piikkipalloja. Ilmeisesti jotain merisiilin tapaisia... Leirintäalueen keittokatos olikin iltaisin kuin jokin eksoottinen kalatiski: kaiken näköisiä kaloja ja mereneläviä, joita retkeilijät olivat saalistaneet merestä.

Niijimalla pääsin uimaan Tyynenmeren aaltoihin. Meri oli niiiin turkoosi ja aalloilla korkeat valkoiset harjat. Tuntui niin hyvältä saada uida :) Talviturkin kastoin siis viime viikolla. Huolimatta jatkuvasta läträyksestä SPF 20 aurinkovoiteella, sain mukavan rusketuksen, toisin kuin yleensä japanittaret jotka pukeutuvat pitkiin hihoihin rannallakin. Yleinen uima-asu oli joko uimapukukankaasta (tai siltä näyttävästä) tehty pitkähihainen paita tai sitten uimapuvun päälle vedetty t-paita. Itsekin kyllä pidin aina välillä rannalla t-paitaa ja sortseja, etten palaisi ihan karrelle, mutten kuitenkaan uidessa. Ainoat kohdat jotka poltin, olivat reiden yläsivut. Jalkapöydät ja otsan olin polttanut paria päivää ennen matkalle lähtöä.

Niijiman 6,5 km pitkälla Habushi-uran rannalla oli tällainen rakennelma.

Niijiman Habushi-Uran rannan pohjoisosa

Shikinejiman kaunein ranta Tomari

Kaikki Izun saaret ovat tuliperäisiä: merestä nousseita tulivuoria, joista yksi purkautui noin 10 vuotta sitten ja vieläkin puskee myrkyllisiä höyryjä kraateristaan. Sille saarelle en siis kuitenkaan mennyt... Tuliperäisyydestä johtuen saarilla on kuumia lähteitä. Shikinejimalla oli jopa muutama täysin luonnollinen kuuma lähde, joissa pystyy kylpemään riippuen vuorovedestä. Laskuveden aikaan vesi saattaa olla liian kuumaa kylpemiseen. Tietenkin myös minun oli pakko päästä kylpemään sinne :) Lähteet olivat aina meren rannalla, joten kylpiessä pystyi katselemaan Tyynenmeren aallokkoon.
Niijiman ilmainen kuumalähdekylpylä kallioisella niemellä meren yllä.

Shikinejiman rikki- ja rautapitoinen Jinata Onsen, joka oli täysin luonnon ylläpitämä: kuuman lähteen vesi (n. 80 astetta) sekoittuu aina nousuveden aikaan kylmempään meriveteen (25 astetta).

Toinen Shikinejiman luonnonkuumalähde Ashitsuki Onsen



Törmäsin Niijimalla kylttiin, joka ilmeisesti pyysi (kohteliaasti tietenkin), etteivät ihmiset menisi rakentamisalueelle.
Niijiman lasista tehty virstanpylväs yms. Tätä tuliperäistä vihreää mineraalia (rhyoliitti) esiintyy ainoastaan jollain Italian saarella ja Niijimassa.

Niijiman korkein vuori (432 m, siis suht matala verrattuna muiden saarten vuoriin)

Lisää (lähes) trooppisia kuvia

Tästä tuli ehkä vähän tylsä teksti, mutta ensi päivitykseen yritän kirjoittaa jotain järkevämpää...

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä...tekis mieli päästä myös käymään tuolla joskus. Ehkä lähdet uudelleen Japaniin parin vuoden päästä, kun meidän olisi tarkoitus mennä Karoliinan kirjoitusten jälkeen (minä+äiti+Karo) sinne. Olis kiva, jos lähtisit mukaan! Taitaa nyt olla budjettiongelma lähteä tänävuonna, kun tuo remontti vie rahat ja energian... :/

    VastaaPoista
  2. Aivan mahtavan näköistä!! Sulla on kyllä hienoa siellä:)

    Onko muuten siellä käynyt ketään Suomesta kylässä? Meillähän täällä kotimaassa jo on lomatkin loppu...

    VastaaPoista